tirsdag 10. juli 2012

30 juni-6 juli Expedition Halten.

Vi hadde länge pratat om det gamla fiskeläget Halten ca 45nm nordøst om Titran och vilka möjligheter som fanns därute. Väldigt få sportfiskare har besøkt plattsen och det drivs ett begränsat yrkesfiske i området. I vinter så bestämde vi oss før att samla ihop ett gäng och åka. Vi hittade boende som var långt øver førväntan och platsen i sig själv var en riktig pärla.
Planen var att prova det mesta i mellan 5-500m. En del av fisket speciellt inomskjärs levde inte upp till vad vi hadde hoppats på men det kan ju självklart var tillfälligt också. Den stora seien (10+kg) hittade vi inte heller men där vet jag av erfarenhet att det gäller bara att hitta rätt platser så är den där. Problemet är bara att det var før många platser och för lite tid.
Bleka (lyr)fisket var därimot något av det häftigaste jag har upplevt. Det var inte så enormt stor bleka även om dom helt klart finns i området. Snittvikten låg väl på ca 5kg med många på 6-7kg varav två kom øver 7kg. Några positioner kunde lätt ge 50-60 blekor i løpet av några timmar. Vi släppte tilbaka dom flesta fiskarna och endel blev middag både till oss och sommargäster på øn.
Inomskjärsfisket är inte helt døtt. Vi får några fina knaggrockor upp till 6,8kg. Pigghaj på 6kg,kveite på 8kg. En dag blir det långa fiske som är bra utan att det blir dom riktigt stora men med repektabla topp tre på 18,5 19,5 o 20,5 i topp. Uerfisket är också väldigt bra det verkar som väldigt många djupare toppar levererar uer. Kanskje inte den roligaste sportfisken men fantastiskt god mat.
Det som ger bäst resultat är nog djupfisket som ger fisk både ute på lerslätterna och speciellt när du kommer upp i kanterna. Vi hadde ett riktigt bra avslutingspass på ca 22tim. Vi fiskade mellan 370-480m. Det var inte giganernas dag størsta fisken blev en långa på 12kg men det var artsrikedomen som imponerade. Vi startade med att Irvin fikk ny art iform av skjellbrosme och hadde lovat att ta ett dopp om det blev ny art. Andreas føljer efter med en havsmus. Ett antal guldlaxar dyker också upp. Allt varvas med massor av hågel o blåkäxor. En og annan långa ,lubb (brosme) och uer. Dom sista timmarna ankrar vi precis i kanten på 480m och här är det mycket liv Jim får bla en långa på 12kg det kommer också upp ett antal lubbar dock ingen över 10kg. Dagens højdpunkt blir när Sverre landar resans førsta moratorsk. Dena ovanliga djupvattensart som är en våt drøm før dom flesta artsjägarna ombord och som alla fiskar mer eller mindre målriktat mot. Det visar sig dessutom o vara ett nytt norskt rekord på 1480g vilket inte gør saken sämre. Andreas klarar också att lura en mora på 1340g lite senare och Jim-Frode avslutar med ett tredje eksemplar på 1200g under sista nedsläppet.
Det var en mycket nøjd o sliten Jim som vars segerrop nog hørdes helt till Shetland.
Det kom totalt upp 24 arter med stort och smått vilket får anses som ett lyckat resultat.
Som bonus så hadde vi besøk av vitnosdelfin, grindval, och vågeval väldigt nära båten.
Området har ett enormt potensial speciellt när det gäller djupfisket.
Det är nog stor risk før att M/S Gotland vänder tillbaka.
Stort takk till:
Jonas
Lars
Irvin
Sverre
Andreas
Jim-Frode
Personalen på Halten

1 kommentar:

  1. Ser ut som en fantastisk tur!!
    God ferie!

    Gleder meg til å ta turen nedover i september.

    SvarSlett